0vo nismo znali: Skriveno značenje rupica i rezova na keksu Petit Beurre (Foto)

Jedan od najdražih i najpoznatijih keksova jeste: “Petit Beurre”. Ono što niste znali jeste da rupice nose skriveno značenje. Ovaj keks je većini nas omiljeni. Kao djeca smo ga jeli, a i sada nam je odličan izbor. Možemo ga jesti samog, ali je još bolji u kombinaciji sa mlijekom, zar ne?

Za manju djecu na taj način bude i odlična hapica.  Keks  je  napravljen  1886. godine u Nantesu, koji se i dalje pravi prema istom receptu u tvornici koja nosi inicijale njegova tvorca, Louisa Lefèvre-Utilea.

On je i u tom periodu pazio na to kako će ga pakovati i  reklamirao ga na određene načine.  Na keksu možete da primjetite rupice, rijetko kome bi balo na pamet da to broji.  Ne biste nikada rekli da njihov broj nosi određeno značenje. Pa, ispostavilo se da nosi.

Četiri ugla koje keks ima simbolišu četiri godišnja doba,  broj rupica iznosi 24 što odgovara jednom danu, a  54 zupca se odnose na 52 sedmice u godini. Eto, to bi bilo značenje ovih detalja koji naizgled ne predstavljaju ništa. Šta kažete na ovo? Interesantno je kako dosta toga nosi značenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *